Vabilo

Zavod Krasen Kras in Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU Vas vabita v četrtek, 31. maja 2018 ob 19. uri v predavalnico Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU v središču Postojne, Titov trg 2

Predstavitev: Zavod Krasen Kras in prazgodovinsko gradišče Debela griža pri Volčjem Gradu

Debela griža je eno najlepše ohranjenih nižinskih gradišč med Panonsko nižino in Jadranskim morjem. Ni bilo še sistematično raziskano, zato je Goran Živec sredi leta 2014 ustanovil zasebni nepridobitni zavod Krasen Kras, ki se ukvarja z njegovo zaščito, raziskovanjem in promocijo. Očiščeno gradišče je omogočilo, da so se v sodelovanju z ZVKDS, OE Nova Gorica začele izvajati arheološke neinvazivne raziskave. Namen raziskav je natančneje opredeliti strukturo mogočnih suhih zidov, starost gradišča in doprinesti k poznavanju načina življenja na njem. Vsa ta spoznanja bodo omogočila oblikovanje 3 D zgodbe o gradišču in gradiščarjih. Zavod Krasen Kras naj bi postal gonilo razvoja potencialnega kulturnega turizma na območju Komenskega krasa in širše; Debela griža pa naj bi sčasoma postala model, kako zaščititi in prezentirati tudi druga bližnja gradišča na Krasu.

Na tokratnem večeru si bomo ogledali tudi 10-minutni film o odstranjevanju vegetacije na tem gradišču in predstavljen bo zbornik Gradišča v zahodni in osrednji Sloveniji, ki ga je izdal in založil Zavod Krasen Kras. Bogato ilustrirana knjiga bo tudi naprodaj po ceni 20 €. Večer bodo z glasbenim programom obogatili učenci Glasbene šole Postojna.

Sodeluje: Dejan Vončina, strokovni sodelavec Zavoda Krasen Kras