Okrogla miza o gradiščih – predstavitev Debele griže

Odprtje letošnjega Festivala kraška gmajna se je začelo v četrtek 20.9. 2018 v večernih urah (19h) z otvoritvenim dogodkom v Parku Škocjanske jame, z okroglo mizo na temo “Gradišča in njihov potencial v razvoju turizma na Krasu”. Letos je nosilna tema: Skrivnostna prazgodovinska gradišča in jesenske barve kraške gmajne.

Prazgodovinsko gradišče Debelo grižo je plastično s konkretnimi primeri predstavil direktor Zavoda Krasen Kras Goran Živec. Podal je zgodovino delovana zavoda in interdisciplinarno povezovanje s številnimi strokovnimi ustanovami. Omenil je tudi, da je ne glede na vložena znatna osebna finančna sredstva, skrbeti, varovati in upravljati gradišče redek privilegij. Zavzel se je za samovzdržen model upravljanja s kulturno dediščino, ki bi iz naslova turistične predstavitve kulturne dediščine ustvarjal zadostne prihodke za financiranje vzdrževanje, raziskovanje, zaščito in promocijo. Spregovoril je o ozaveščanju lokalne in širše javnosti o pomenu gradišč v ta namen Zavod Krasen Kras organizira občasne razstave na temo gradišč s poudarkom na Debeli griži, izdajo zbornika Gradišča v zahodni in osrednji Sloveniji, javne predstavitve o gradišču Debela griža, podporo in sodelovanje pri izvedbi poletnih neinvazivnih arheoloških na Debeli griži 2018 ter predstavitev novih dognanj širši javnosti. Itn. Predstavitev je bila živahna in je sprožila kar nekaj vprašanj na temo na kakšen način uspešno tržiti občutljivo a hkrati zelo zanimivo kulturno dediščino (gradišča), da je ne ogrozimo. V veliko pomoč je ozaveščena lokalna javnost, ki živi z gradišči.

Okroglo mizo so z zanimivimi prispevki in razmišljanji obogatili še naslednji predavatelji in sogovorniki: arhitekt in poznavalski povezovalec Stojan Lipolt, dr. Katja Hrobart Virgolet (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, projekt Mitski park Rodik), Astrid Prašnikar (projekt Kaštelir), dr. Maša Sakara Sučević ( Pokrajinski muzej Koper).

Zahvala tudi sodelavcu Borutu Kokalju, ki je uspešno organiziral dogodek in osebju Parka Škocjanske jame, ki nas je gostoljubno sprejelo in pogostilo.

Sorodne novice

```